Willa nr 42

Villa Guttentag

Willa nr 42 przy ul.Legnickiej (róg ul.Bolesławieckiej) została zbudowana w 1889r. wg projektu wrocławskiego mistrza murarskiego E.Schoena,z przeznaczeniem dla dyrektora Beteusteuda. W okresie międzywojennym właścicielem willi był Alfred Guttentag, z zawodu dworski jubiler. Poza nim willę zamieszkiwali dwaj kupcy i mechanik precyzyjny.
Budynek reprezentuje styl tzw. neorenesansu północnego, popularny w Niemczech w latach 70-90. XIX wieku.
Po II w.ś. w budynku mieściło się przedszkole. W 2005r., nieużywany od kilku lat i niszczejący budynek został sprzedany na licytacji. Nowy właściciel wykonał w latach 2008-2011 generalny remont (w uzgodnieniu z Miejskim Konserwatorem Zabytków), zmieniając przeznaczenie obiektu z usługowego na budynek hotelowo-biurowo-mieszkalny z gastronomią. Do uruchomienia hotelu jednak praktycznie nie doszło i w 2014r. obiekt został wystawiony poonownie na sprzedaż.
Budynek, o powierzchni 719 m2, stoi na działce o powierzchni 1149 m2. Willa jest w całości podpiwniczona. W ramach wspomnianego wyżej remontu na poziomie piwnicy zaprojektowano kuchnię z typowym wyposażeniem; w jej bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się magazyn produktów sypkich, magazyn zasobów szklanych oraz pomieszczenie obróbki wstępnej. Na poziomie piwnicznym znajdują się także pomieszczenia gospodarcze, oraz pokój socjalny z szatnią i toaleta dla pracowników. Na parterze znajdują się: rozdzielnia kelnerska i zmywalnia, sala restauracyjna, pokoje z sanitariatami, pomieszczenie biurowe, recepcja oraz sanitariaty ogólnodostępne (w tym dla osób niepełnosprawnych). Do przewożenia posiłków z kuchni służy winda restauracyjna. Na dwóch wyższych kondygnacjach znajduje się 28 pokoi z własnymi węzłami sanitarnymi. Na terenie posesji jest ok. 30 miejsc parkingowych (wjazd od ul.Bolesławieckiej). Budynek ma 2 niezależne wejścia na poziom parteru, w tym główne z platformą dla osób niepełnosprawnych oraz dwa dodatkowe wejścia na poziom piwnicy.
Ponadto w budynku znajduje się kotłownia z piecem gazowym 2-funkcyjnym i stacją uzdatniania wody.
[wg , 2014r. oraz , 2005r.]