Bocznica szlakowa WBK 719

Stacja kolejowa Nowogród Osiedle

Bahnhof Christianstadt, Krzystkowice (do 1990 r.)

Jedyna czynna stacja na szlaku Bieniów - Zielona Góra. Stacja powstała dla miasta Krzystkowice w 1895 r. już wówczas będącego dużym ośrodkiem przemysłowym z zakładami tekstylnymi Methner i Frahne oraz dużym młynem Saalmana, który od 1894 r. wytwarzał również elektrownię oświetlającą Krzystkowice, Nowogród i Zieloną Górę (!). Stacja Nowogród Osiedle (wówczas Krzystkowice) od czasu jak podczas działań wojennych został spalony i rozebrany później duży dworzec, korzystała z dawnego budynku mieszkalnego, ...
Jedyna czynna stacja na szlaku Bieniów - Zielona Góra. Stacja powstała dla miasta Krzystkowice w 1895 r. już wówczas będącego dużym ośrodkiem przemysłowym z zakładami tekstylnymi Methner i Frahne oraz dużym młynem Saalmana, który od 1894 r. wytwarzał również elektrownię oświetlającą Krzystkowice, Nowogród i Zieloną Górę (!). Stacja Nowogród Osiedle (wówczas Krzystkowice) od czasu jak podczas działań wojennych został spalony i rozebrany później duży dworzec, korzystała z dawnego budynku mieszkalnego, znajdującego się kilkadziesiąt metrów od peronów. Obiekty stacyjne przed 2010 r. stały już puste po zlikwidowaniu stanowiska zawiadowcy stacji i kasy biletowej. W 2014 roku pomieszczenia te przejęło miasto Nowogród Bobrzański i dokonało remontu z przeznaczeniem na mieszkania socjalne. Na stacji istnieją dwa perony jednokrawędziowe o długości ponad 200 m: 1 - dł. 210 m, obsługiwany przez tor 1 i 2 - dł. 215 m, obsługiwany przez tor 3. Na stacji znajdowała się wieża ciśnień. Wieża stała u zbiegu torów do elewatora i linii Żary – Zielona Góra. Była to konstrukcja drewniana, na planie ośmiokąta. Wieża posiadała zbiornik o pojemności 25 m3. Wybudowano ją w roku 1935, a rozebrano w latach 90. XX wieku. Ze stacji odchodzi długa bocznica prowadząca do jednostki wojskowej JW 3036 (obecnie rezerwowa składnica materiałowa 5 Rejonowej Bazy Materiałowej z/s we Wrocławiu). Oficjalna nazwa bocznicy to WBK 719 Krzystkowice. Bocznica odgałęzia się od toru nr 3, rozjazdem nr 30, na wysokości km 30.376 linii kolejowej nr 370. Bocznica powstała w czasie wojny i w tamtym czasie była rozbudowana do bardzo dużych rozmiarów, gdyż obsługiwała skrywającą się w lesie fabrykę chemiczną koncernu Dynamit Alfred Nobel A. G.

Krzystkowice na pocztówce z końca XIX w.
    Stacja kolejowa w Krzystkowicach