Bardo
Hellrid: Dopisałem nazwy ulic archiwalnych.
Budynek nr 4, ul. Ogrodowa, Dzierżoniów
Abra Trask: Przed remontem budynku widniała tam tabliczka od strony ulicy, upamiętniająca budynek jako siedzibę urzędu repatriacyjnego. Ktoś może to potwierdzić?
Huta Szkła Kryształowego Sudety (nieistniejąca), ul. Leśna, Szczytna
Termit: Tak zwane "Kaczory" piękna archiwalna fotka
Zdjęcia niezidentyfikowane (Bardo), Bardo
Hellrid: To raczej nie jest Bardo, może ktoś skojarzy ten fragment baszty po prawej i górujący budynek z wielkim dachem,może jakiś kościół.
Budynek nr 2, ul. Ogrodowa, Dzierżoniów
Abra Trask: Mimo wszystko żal patrzeć. Starszy pan tam mieszkający mówił mi, że jeszcze w latach 50-tych piękna altana tam stała. Ja pamiętam piękne resztki bramy oraz potężną lipę. Wszystko rozkradli lub zrównali z ziemią, łącznie z drzewem. Tego już nie da się usprawiedliwić potrzebą mieszkalnictwa
2024 - Budowa buspasa na Jagodno, ul. Buforowa, Wrocław
Zdzisław K.: 18 kwietnia widoczny odcinek budowanego buspasa został wypełniony betonem.

LukaszGrzelik

Państwowe Muzeum Gross - Rosen w Rogoznicy - Wałbrzychu
Autor: RafalSzz°, Data dodania: 2015-03-16 16:05:31, Aktualizacja: 2015-03-16 16:08:21, Odsłon: 2933

Muzeum Gross-Rosen Konzentrationslager Gross-Rosen

Państwowe Muzeum Gross Rosen w Rogoźnicy - Wałbrzychu  powstało w 1983 roku na mocy  Zarządzenia nr 14 Ministerstwa Kultury i Sztuki z dnia 21.04.1983 r. w sprawie utworzenia Państwowego Muzeum Gross-Rosen w Rogoźnicy. Organem założycielskim Państwowego Muzeum Gross Rosen w Rogoźnicy - Wałbrzychu było Ministerstwo Kultury i Sztuki.

Na  mocy prawa z dniem 1 stycznia 1999 r. po likwidacji województwa wałbrzyskiego zostało przekazane do prowadzenia w ramach zadań własnych Samorządowi Województwa Dolnośląskiego.

Od listopada  1983 r. do stycznia 1987 roku Państwowe Muzeum Gross Rosen  korzystało z pomieszczeń Zamku Książ w Wałbrzychu.  W styczniu 1983 roku dzierżawiło barak przy ul. Starachowickiej 9a w Wałbrzychu.

W listopadzie 1998 r. po przeprowadzonym wcześniej remoncie i adaptacji przeniesiono Archiwum i Pracownie Naukowo-Badawcze  Państwowego Muzeum Gross Rosen do budynku w dzielnicy Konradów, po byłej szkole i przedszkolu na ul. Szarych Szeregów 9 w Wałbrzychu.

RafaSzz w oparciu Państwowe Muzeum Gross Rosen w Rogoznicy - Wałbrzychu

/ / / / 26 /