Pomnik poległych w I wojnie światowej (Otmuchów)

Kriegerdenkmal

Pomnik autorstwa Franza Wagnera z Kłodzka, wykonany z radkowskiego piaskowca.

Pomnik upamiętniający ofiary I Wojny Światowej 1914-18 (81 ofiar z Otmuchowa). Jak informuje napis na pomniku "Pamiętaj, że 81 towarzyszy z Ottmachau/Otmuchów w Wojnie Światowej 1914-18 zmarło bohatersko także dla Ciebie". Pomnik zaprojektowany i wykonany przez Franza Wagnera, kamieniarza i rzeźbiarza z Kłodzka (Glatz). Pomnik stał w parku miejskim (zniszczony w 1945) nieco bardziej w tyle od pomnika, który teraz stoi ...

Pomnik upamiętniający ofiary I Wojny Światowej 1914-18 (81 ofiar z Otmuchowa). Jak informuje napis na pomniku "Pamiętaj, że 81 towarzyszy z Ottmachau/Otmuchów w Wojnie Światowej 1914-18 zmarło bohatersko także dla Ciebie". Pomnik zaprojektowany i wykonany przez Franza Wagnera, kamieniarza i rzeźbiarza z Kłodzka (Glatz). Pomnik stał w parku miejskim (zniszczony w 1945) nieco bardziej w tyle od pomnika, który teraz stoi w parku. Prawdopodobnie kamień, na którym zamontowana jest tablica jest to pozostałość opisywanego pomnika. Za:

Pomnik poległych mieszkańców Otmuchowa w I wojnie światowej.