Dwór Ścinawa Mała

Schloss Steinau O.S.

XVI/XVIIw.
Istnieje częściowo

Moment powstania budynku nie jest dokładnie ustalony, prawdopodobnie miało to miejsce na przełomie XVI i XVII w. W 1800 r. został on przebudowany, otrzymując m.in. dzisiejszą formę mansardowego dachu. Później mieścił kolejno gasthaus, magazyny, mieszkania, ob. nieużytkowany. Usytuowany kalenicowo, wzniesiony
na rzucie zbliżonym do prostokąta, dwukondygnacyjny na wysokich, sklepionych kolebkowo piwnicach. We wschodniej części przyziemia – sklepienia krzyżowo- żebrowe. Prowadzony remont elewacji ...
na rzucie zbliżonym do prostokąta, dwukondygnacyjny na wysokich, sklepionych kolebkowo piwnicach. We wschodniej części przyziemia – sklepienia krzyżowo- żebrowe. Prowadzony remont elewacji nie jest zgodny z zasadami konserwatorskimi, ze względu na stosowane materiały oraz wprowadzenie nieistniejących wcześniej form w obramieniach okien. Niemniej jednak obiekt wymaga kontynuowania prac remontowo – budowlanych w szerokim zakresie.
Za gminną ewidencja zabytków gminy Korfantów .

Ścinawa Mała na karcie pocztowej z początku XX w.