Przystanek kolejowy Szewce (d. stacja)

Bahnhof Scheibitz

Dawniej niewielka przelotowa stacja, dziś przystanek osobowy pomiędzy wsiami Szewce i Paniowice. Jeszcze do 2012 r. przystanek pełnił rolę posterunku odgałęźnego. Na stacji znajdował się budynek dworca oraz dwie nastawnie Sw na wyjeździe na Wrocław i wykonawcza Sw1na wyjeździe na Poznań, pełniąca także funkcję strażnicy przejazdowej - ta nastawnia była już zlikwidowana w latach 90. Nastawnia Sw obsługiwała tylko 2 rozjazdy, leżące w przejściu zwrotnicowym. W czasie modernizacji linii poznańskiej ...
Dawniej niewielka przelotowa stacja, dziś przystanek osobowy pomiędzy wsiami Szewce i Paniowice. Jeszcze do 2012 r. przystanek pełnił rolę posterunku odgałęźnego. Na stacji znajdował się budynek dworca oraz dwie nastawnie Sw na wyjeździe na Wrocław i wykonawcza Sw1na wyjeździe na Poznań, pełniąca także funkcję strażnicy przejazdowej - ta nastawnia była już zlikwidowana w latach 90. Nastawnia Sw obsługiwała tylko 2 rozjazdy, leżące w przejściu zwrotnicowym. W czasie modernizacji linii poznańskiej w latach 90 stacja Szewce została pominięta co skutkowało ograniczeniami prędkości. Tory boczne i rozjazdy zostały zlikwidowane i odcięte po wykolejeniu pociągu w październiku 2009 r. Obecnie dawna stacja w remoncie przy okazji remontu linii Wrocław - Poznań. Ustawione są nowe, wysokie perony skrajne zamiast dotychczasowych ziemnych. Tory dodatkowe zostały rozebrane - wcześniej był główny dodatkowy pod prądem i jeden przy placu ładunkowym - pozostały tylko dwa tory główne. (moose - różne źródła gł. bazakolejowa.pl, semaforek.tk)

Widokówka z Szewc z końca XIX w, przedstawiająca stację kolejową ...
    Budynek dworca kolejowego w Szewcach.