Ośrodek Eksploatacji Toru Doświadczalnego Instytutu Kolejnictwa

Kładka nad torowiskiem

Tor Doświadczalny Instytutu Kolejnictwa

Ośrodek naukowo – badawczy Toru Doświadczalnego Instytutu Naukowo-Badawczego Kolejnictwa. Tor doświadczalny zlokalizowany jest w odległości ok. 5 km od Żmigrodu, w pobliżu Węglewa – wsi liczącej ok. 80 mieszkańców. Tor o pętli 7725 m przeznaczony jest do badań wytrzymałościowych. Obiekt umożliwia prowadzenie badań w zakresie trwałości, wytrzymałości i niezawodności taboru szynowego, wagonów osobowych, wagonów towarowych próżnych i ładownych, bada drogi kolejowe – nawierzchnię i ...
Ośrodek naukowo – badawczy Toru Doświadczalnego Instytutu Naukowo-Badawczego Kolejnictwa. Tor doświadczalny zlokalizowany jest w odległości ok. 5 km od Żmigrodu, w pobliżu Węglewa – wsi liczącej ok. 80 mieszkańców. Tor o pętli 7725 m przeznaczony jest do badań wytrzymałościowych. Obiekt umożliwia prowadzenie badań w zakresie trwałości, wytrzymałości i niezawodności taboru szynowego, wagonów osobowych, wagonów towarowych próżnych i ładownych, bada drogi kolejowe – nawierzchnię i jej części składowe, sieć trakcyjną i jej osprzęt oraz zakłócenia trakcji elektrycznej na urządzenia łączności i urządzenia zabezpieczenia ruchu kolejowego.

Budynek laboratoryjno-szkoleniowy w Węglewie z testowanym nowym ...
    Tor Doświadczalny widziany z wiaduktu przy Karnicach. W tle wioska ...