Bocznica kolejowa do fabryki chemicznej Silesia

Fabryka chemiczna Silesia (dawna)

Schwefelsäurefabrik der Silesia Verein chemischer Fabriken zu Woischwitz, Chemische Fabrik Silesia

Fabrykę kwasu siarkowego na Wojszycach, należącą do Zjednoczenia Fabryk Chemicznch SILESIA (Silesia, Verein chemischer Fabriken) z siedzibą w Żarowie (zakłady istniejące od 1858 r.) zbudowano w 1872 r. Rocznie (wg danych na 1888 rok) w zakładach produkowano 5 tys. ton 50% kwasu siarkowego, z którego produkowano nawozy sztuczne (superfosfat). W zakładach pracowało 300 osób. Fabryka przerabiała piryty które eksploatowano razem z rudami cynkowo-ołowiowymi na Górnym Śląsku, w części przywożono drogą ...
Fabrykę kwasu siarkowego na Wojszycach, należącą do Zjednoczenia Fabryk Chemicznch SILESIA (Silesia, Verein chemischer Fabriken) z siedzibą w Żarowie (zakłady istniejące od 1858 r.) zbudowano w 1872 r. Rocznie (wg danych na 1888 rok) w zakładach produkowano 5 tys. ton 50% kwasu siarkowego, z którego produkowano nawozy sztuczne (superfosfat). W zakładach pracowało 300 osób. Fabryka przerabiała piryty które eksploatowano razem z rudami cynkowo-ołowiowymi na Górnym Śląsku, w części przywożono drogą wodną także z Hiszpanii (Rio Tinto). Od 1884 r. surowiec do produkcji dowożono do fabryki koleją - w tym celu zbudowano bocznicę od nowo zbudowanej linii kolejowej z Wrocławia Głównego przez Klecinę do Kobierzyc. W zakładach na Wojszycach produkowano również mączkę kostną jako dodatek do nawozów fosforowych, produktami były także kleje kostne i tłuszcz kostny. W mniejszej ilości produkowano kwas azotowy, sole amonowe, siarczan baru (blanc fixe), chlorek cynku, żelazocyjanek potasu, związki rodu. Ciekawostką jest fakt że w raportach dotyczących lokalizacji innych inwestycji podkreślano że fabryka nie zanieczyszczała powietrza, a odpady zwierzęce stosownie utylizowano. W czasie I wojny światowej na terenie fabryki znajdował się obóz dla jeńców francuskich. Prawdopodobnie w wyniku kryzysu światowego zakłady na Wojszycach upadły pod koniec lat 20. i w latach 30. zostały wyburzone, a bocznica zlikwidowana. Pozostałości obozu jenieckiego były zalążkiem powstania w 1933 więzienia politycznego - pierwszego obozu koncentracyjnego KZ Dürrgoy. Po wojnie na terenie zburzonego zakładu utworzono istniejące do dziś wysypisko gruzu z Wrocławia, zwane Wzgórzem Gajowym.

(moose m.in. za Festschrift zur Feier der XXIX. Hauptversammlung des Vereins Deutscher Ingenieure am 20. August 1888 in Breslau)

Plan sytuacyjny "Chemische Fabrik Silesia" w Wojszycach k/Wrocławia ...
    Zdjęcie przedstawia nieistniejącą już "Chemische Fabrik Silesia" ...