Szlak kamiennych krzyży w Czaplach (Choińcu)

Trasa szlaku liczącego ok. 14 km przebiega ścieżkami (i bezdrożami) tzw. Złotoryjskiego Lasu umożliwiając odwiedzenie wszystkich siedmiu krzyży kamiennych znajdujących się na tym - stosunkowo niewielkim – terenie, którego centrum stanowi Choiniec, przysiółek wsi Czaple. Dotychczas wszystkie te krzyże były wyjątkowo trudne do odszukania (i było ich tylko 6). Cztery krzyże znajdują się na północ od szosy Lwówek – Złotoryja, a pozostałe trzy - po stronie południowej.
Po stronie północnej są to krzyże:
K1 (Czaple lub Skorzynice II - ) 51 07 50,4 N; 15 43 29 E
K2 (Skorzynice - ) 51 08 02 N; 15 43 33 E
K3 (nowoodkryty krzyż pamiątkowy w Nowych Łąkach - ) 51 07 23,7 N; 15 45 21 E
K4 (Nowe Łąki - ) 51 07 09 N; 15 45 12 E
Po stronie południowej:
K5 i K6 (Choiniec I i II - ) 51 06 40 N; 15 44 32 E oraz 51 06 36 N; 15 43 59 E
K7 (Rochów - ) 51 06 12,5 N; 15 44 15,6 E
W terenie szlak jest znakowany krzyżo-strzałkami malowanymi złotą farbą na korze drzew – niestety na sporych odcinkach brak znaków (trzeba uważać!). Przy każdym krzyżu są duże i trwałe tablice informacyjne. Na każdej tablicy jest m. in. mała mapka całego szlaku (wyjątkowo kiepska i nieczytelna).
„Szlak kamiennych krzyży w Czaplach (Choińcu)", utworzony z inicjatywy Towarzystwa Miłośników Ziemi Złotoryjskiej został zainaugurowany 7. listopada 2014 r.
W samych Czaplach na szlaku brak znaków i tablicy informacyjnej, natomiast w dolnej części wsi, na placyku przy remizie OSP znajduje się pracowicie zbudowana, bardzo pouczająca "Mini ścieżka szlaku kamiennych krzyży" ( ) Pełny opis zob.
.
Aktualizacja (kwiecień 2023):
- Dopisałem współrzędnie krzyży. Szlak w dalszym ciągu jest kiepsko oznakowany; miejscami w ogóle nie ma znaków, więc będzie łatwiej trafić.
- Dodałem zdjęcia nowych tablic i nowej mapki.

Tablica informacyjna z ogólnym opisem szlaku