Pensjonat (dawny), Krynica Morska
tomimaki: Tak. A tu mamy takie coś: . Nie zauważyłem... Który obiekt zostawiamy?
Lutynia, Żagań
Olek Droń: Stifstmuhle - Flachsspinnere -
Hotel zum Weissen Ross (dawny), ul. Plater Emilii, Głubczyce
Hellrid: Zapis numeru 3, miał odniesienie do numeru archiwalnego a nie w terenie, więc przywróć z powrotem. AB1935: Hotel Weisses Ross, Breite Strasse 3.
Bank ING Bank Śląski placówka w Krapkowicach, ul. 1 Maja, Krapkowice
Hellrid: Los dla tego budynku nie był łaskawy, ponieważ go przebudowano, ale dalej jest bankiem - obecnie Bank ING, 1 Maja 2. Tutaj jest widoczny fragment budynku po lewej
Budynek nr 100-100b, ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Budynek znajdował się przy ul. Opolskiej, obok fabryki papier został znacznie przebudowany jeszcze przed II wś. Druga fotka: , widać to samo miejsce z charakterystyczną wieżą tutaj:
Budynek nr 66, ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Opolska 66, tworze obiekt.

Zbigniew Waluś
chrzan233
chrzan233
mietok
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

FILM - Korekcja perspektywy w fotografii
Autor: Mmaciek°, Data dodania: 2011-08-21 21:45:28, Aktualizacja: 2017-06-19 21:55:22, Odsłon: 8521

Korekcja perspektywy za pomocą programów graficznych.

Film omawia temat korekcji perspektywy w fotografii. W materiale dowiemy się jak dokonywać korekcji perspektywy za pomocą programów graficznych. Na potrzeby filmu użyto 3 różnych programów - ShiftN, Gimp oraz Photoshop. W razie wszelkich pytań prosimy o kontakt na admin@slask.org.pl lub komentarz.

Wersja YouTube (film najlepiej oglądać w rozdzielczości HD)

/
/ 6 /
Mmaciek | 2011-08-21 22:56:07
Kilka dodatkowych uwag: - wykonując zdjęcie z zamysłem późniejszej korekty perspektywy należy pozostawić na brzegach odpowiedni "zapas" wolnego miejsca na przycięcie obrazu - połowa sukcesu to umiejętne kadrowanie podczas wykonywania fotografii (aparat skierowany prostopadle do fotografowanego obiektu, wyznaczenie osi optycznej) - nie należy skupiać się na jednym ujęciu, najlepiej wykonać kilka, które później poddamy korekcji, a następnie wybierzemy najlepsze - jeżeli warunki terenowe nie pozwalają wykonać fotografii en face interesującego nas obiektu, najlepiej wykonać fotografię pod kątem - w trakcie korekcji dla jednego zdjęcia można stosować kilka programów
Mmaciek | 2011-08-22 14:00:58
Filmy są już dostępne, zapraszam do oglądania w jakości HD.
zuf | 2011-08-24 00:17:16
Dodam jeszcze jeden program do korekcji. Można powiedzieć, że to bardziej zaawansowana wersja ShiftN. Nazywa się PTLens. Z danych Exif odczytuje jakim obiektywem robiona była fotografia i likwiduje dystorsję. Sama korekcja perspektywy odbywa się ręcznie. Ponadto programem można usunąć winietę i aberracją chromatyczną a także zmienić "rybie oko" w odwzorowanie prostoliniowe. Polecam osobą, których irytuje prostota ShiftN i przeraża zaawansowanie Gimpa i PS.
zuf | 2013-06-15 16:29:41
Poszerzyłem wiedzę i zdobyłem doświadczenie przez te prawie dwa lata i chciałbym przyznać się do błędu. Powinno być: "Polecam osobom, których irytuje..."