BZPB "Bieltex" Zakład IX

Weberei

XIX wiek
istnieje

Po zakończeniu działań wojennych powiat dzierżoniowski znalazł się pod wojskową administracją Armii Czerwonej. 10 października 1945 roku strona polska oficjalnie powołała Południowo Śląskie Zjednoczenie Przemysłu Bawełnianego w Dzierżoniowie ZPB. Proces przejmowania zakładów przemysłowych w powiecie dzierżoniowskim z rąk radzieckich przez ZPB rozpoczęto dopiero w sierpniu 1945 roku. Zjednoczenie zostało zlikwidowane z dniem 1 stycznia 1947 r. Rok 1947 zamknął okres rozdrobnienia, a jednocześnie ...
Po zakończeniu działań wojennych powiat dzierżoniowski znalazł się pod wojskową administracją Armii Czerwonej. 10 października 1945 roku strona polska oficjalnie powołała Południowo Śląskie Zjednoczenie Przemysłu Bawełnianego w Dzierżoniowie ZPB. Proces przejmowania zakładów przemysłowych w powiecie dzierżoniowskim z rąk radzieckich przez ZPB rozpoczęto dopiero w sierpniu 1945 roku. Zjednoczenie zostało zlikwidowane z dniem 1 stycznia 1947 r. Rok 1947 zamknął okres rozdrobnienia, a jednocześnie otworzył okres scalania i zrastania się poszczególnych drobnych i większych zakładów włókienniczych, najpierw w dwa a potem w jedno przedsiębiorstwo. I tak 1 stycznia 1965 roku połączono BZPB im "Dąbrowszczaków" w Bielawie z PZPB w Pieszycach w jedno przedsiębiorstwo o nazwie BZPB BIELTEX z siedzibą w Bielawie. Ten z kolei podzielony został na 12 zakładów. Zakład I, II, III, IV, V był w Bielawie, VI w Kamionkach, VII, VIII, IX, X, XI, XII w Pieszycach. 26 lipca 2001 roku Sąd w Dzierżoniowie na wniosek zarządu Bieltexu ogłosił upadłość spółki. W marcu 2005 roku zamilkło ostatnie krosno. Był to koniec Bieltexu.
Pieszyce, ulica M. Kopernika 81(dawniej ul. Noworudzka 81) , ZAKŁAD IX "Bieltexu" TKALNIA D. Początkowo, jeszcze przed I wojną światową August Ertel wybudował tu tkalnię. W okresie II wojny światowej zakład przestawiony był na produkcję zbrojeniową (Friedrich Simon Maschinen und Apparatenfabrik). Firma Augusta Ertela została przejęta przez polską administrację z rąk radzieckich 11 VIII 1945 roku z liczbą pracowników 99. Kierownictwo objął Stanisław Mista. Od połowy lat 90.XX wieku tkalnia została wyłączona z eksploatacji. W skład dawnego zespołu tkalni wchodzą: murowany budynek administracyjno - socjalny i budynek kotłowni z 1922 roku (data na szczycie budynku) oraz magazyn przędzy z 1880 roku i budynek przygotowalni i tkalni z 1925 roku.

Pieszyce, ulica M. Kopernika 81(dawniej ul. Noworudzka 81), dawny ...
    Pieszyce, ulica M. Kopernika 81(dawniej ul. Noworudzka 81) , dawny ...