2018- 2020 Przebudowa budynku magazynowego

Rozbiórka dawnego magazynu

Budynek nr 3

Hotel Burggraf

Wybudowany przed 1864 r. W 1912 r. dzierżawcą była pani Hoffmann, w 1921 r. pani Netwig. Do dyspozycji gości było 26 pokoi. balkony i duży ogród. Od początku aż do 1945 r. nosił nazwę "Burgrafen", lub "Burggraf", pełnił funkcję hotelu. Z tyły za budynkiem były jakieś zabudowania gospodarcze, widoczne na tym zdjęciu Ostatnim właścicielem był Herbert Karger (1941r.). Przed budynkiem na skrzyżowaniu ulic stał kamienny obelisk. Po 1953 r. budynek ...
Wybudowany przed 1864 r. W 1912 r. dzierżawcą była pani Hoffmann, w 1921 r. pani Netwig. Do dyspozycji gości było 26 pokoi. balkony i duży ogród. Od początku aż do 1945 r. nosił nazwę "Burgrafen", lub "Burggraf", pełnił funkcję hotelu. Z tyły za budynkiem były jakieś zabudowania gospodarcze, widoczne na tym zdjęciu Ostatnim właścicielem był Herbert Karger (1941r.). Przed budynkiem na skrzyżowaniu ulic stał kamienny obelisk. Po 1953 r. budynek przejęło wojsko polskie. Przeprowadzono remont - wykonano nowe stropy i klatkę schodową, rozebrano balkony. Budynek stał się magazynem wielobranżowym na potrzeby wojska. W 1981r. wykonano remont elewacji, a w połowie lat 90 XX w. przeprowadzono "odwilgocenie" metodą zastrzyków cementowych części parterowej budynku. Od 1953 r., aż do chwili obecnej w zarządzie WSzUR. W tym roku podjęto decyzje o adaptacji budynku magazynowego na dom weterana. Inwestycja ma być zakończona do końca 2011 r. Obiekt będzie przeznaczony dla 40 osób. Dom weterana będzie połączony krytym, żelbetowym przejściem z Paw. III (Orla 4). Po wizycie ministra Klicha zarzucono projekt. Obecnie mieszczą się tu magazyny szpitala wojskowego. Budynek został rozebrany w dniach 27-29 listopada 2018 r. Dodał. Z. Waluś.

Reklamy domów gościnnych w Lądku. Silberne Mond http://wroclaw.hydral.com.pl/45807,obiekt.html. ...
    Magazyn Wojskowego Szpitala Uzdrowiskowego. Pächterin Frau Hoffmann, ...