Stacja kolejowa Nysa Dworzec Mały (dawna)

Neisse Kleinbahnhof, Nisa Mały Dworzec (do 1947 r.), Mała Nysa

W początkach funkcjonowania Nyskiej Kolei Powiatowej stąd bieg rozpoczynały pociągi do Vidnavy i Ścinawy Małej. Stację kolejki ulokowano nieopodal głównego rozgałęzienia torów na stacji państwowej w Nysie (dziś na tym terenie działa firma Waggonbau Kaminski). Na początku (?) lat 20. przedłużono tory z Małego Dworca ulicą Asnyka /Jagiellońską bliżej, w kierunku dworca państwowego, gdzie dogodnie ulokowano stację/przystanek Nysa Miasto. Wówczas Mały Dworzec stracił na znaczeniu i stał się bardziej ...
W początkach funkcjonowania Nyskiej Kolei Powiatowej stąd bieg rozpoczynały pociągi do Vidnavy i Ścinawy Małej. Stację kolejki ulokowano nieopodal głównego rozgałęzienia torów na stacji państwowej w Nysie (dziś na tym terenie działa firma Waggonbau Kaminski). Na początku (?) lat 20. przedłużono tory z Małego Dworca ulicą Asnyka /Jagiellońską bliżej, w kierunku dworca państwowego, gdzie dogodnie ulokowano stację/przystanek Nysa Miasto. Wówczas Mały Dworzec stracił na znaczeniu i stał się bardziej stacją towarową. Po wojnie przystanek Dworzec Mały był ujmowany w rozkładzie jazdy (stację nazywano Mała Nysa), jednak już pod koniec kursów do Kałkowa/Ścinawy pociągi pomijały dawny przystanek, zwłaszcza że budynek Małego Dworca prawdopodobnie został zniszczony (?). Obecnie, po przebudowie układu torowego stacji Nysa w latach 70. jest to część towarowa stacji (bocznice zakładu naprawy wagonów), a dawna nazwa Mały Dworzec już nie funkcjonuje.

Stacja początkowa Nyskiej Kolei Powiatowej - Nysa Dworzec Mały. ...