Stacja kolejowa Nysa Miasto (dawna)

Bahnhof Neisse Stadt

Nie istnieje

Nysa Miasto (Neisse Stadt) - przystanek (stacja czołowa?) początkowy dla Powiatowej Kolei Nyskiej (przed 1945 r.). Stacja powstała później niż inne obiekty na trasie, w okresie międzywojennym (rok do ustalenia), na przedłużeniu toru odchodzącego na północ z głównego nyskiego węzła torów (na wysokości gazowni i d. "wagonówki"). Budynek kasy i poczekalni umiejscowiono dogodnie (przy placu dworcowym - przedłużenie ul. Racławickiej) dla podróżnych wysiadających na dworcu państwowym. Ze stacji odjeżdżały ...
Nysa Miasto (Neisse Stadt) - przystanek (stacja czołowa?) początkowy dla Powiatowej Kolei Nyskiej (przed 1945 r.). Stacja powstała później niż inne obiekty na trasie, w okresie międzywojennym (rok do ustalenia), na przedłużeniu toru odchodzącego na północ z głównego nyskiego węzła torów (na wysokości gazowni i d. "wagonówki"). Budynek kasy i poczekalni umiejscowiono dogodnie (przy placu dworcowym - przedłużenie ul. Racławickiej) dla podróżnych wysiadających na dworcu państwowym. Ze stacji odjeżdżały pociągi osobowe do Kałkowa Łąki (- Vidnavy do 1945 r.) i Ścinawy Małej. Na przystanku znajdowały się 3 tory z peronami ziemnymi przy torze 1 i 2. Tor 3 służył do oblotu składu. Po wojnie i włączeniu d. kolejki do sieci PKP obiekt nazywano "peronem miejskim". Przystanek wyłączono w latach 70. gdy zlikwidowano połączenia do Ścinawy (03.1971 r.) i Kałkowa (05.1974 r.). Budynek małego dworca zachował się do dnia dzisiejszego. Po zamknięciu linii była tu strażnica SOK, a ostatnio sklep meblowy (moose - źródło: S. Fedorowicz, P. Dost, forum.nysa.pl).

Krótki skład Nyskiej Kolei Powiatowej na stacji początkowej Nysa ...
    Stacja kolejowa