Przystanek kolejowy Dobre nad Kwisą (dawny)

Dober, Dobra nad Gwizdem (do 1947 r.)

W Dobrem w czasie wojny hitlerowcy zbudowali duże magazyny broni i amunicji oraz doprowadzili do nich bocznicę kolejową. W celu usprawnienia ruchu na linii, zbudowano tu w 1941 roku mijankę z jedną nastawnią położoną w jej środku i nieco na północ na północ przystanek osobowy. Zlokalizowano tam niewielki ziemny peron z utwardzoną krawędzią. Zachowała się wiata przystankowa. Mijanka funkcjonowała tylko do końca wojny i po niej funkcja posterunku została skrócona do zwykłej ładowni, natomiast po ...
W Dobrem w czasie wojny hitlerowcy zbudowali duże magazyny broni i amunicji oraz doprowadzili do nich bocznicę kolejową. W celu usprawnienia ruchu na linii, zbudowano tu w 1941 roku mijankę z jedną nastawnią położoną w jej środku i nieco na północ na północ przystanek osobowy. Zlokalizowano tam niewielki ziemny peron z utwardzoną krawędzią. Zachowała się wiata przystankowa. Mijanka funkcjonowała tylko do końca wojny i po niej funkcja posterunku została skrócona do zwykłej ładowni, natomiast po bocznicy nie został w zasadzie żaden namacalny ślad, wszystko zostało skrupulatnie zatarte w terenie. W Dobrem mieści się od 1979 r. Ośrodek Szkolenia Poligonowego Wojsk Lądowych dlatego zatrzymywały się tutaj nie tylko pociągi osobowe, lecz także pospieszne. Obecnie peron zarósł tak, że krawędź jest praktycznie niewidoczna.