W
Wieża ciśnień kolejowa

Ładownia kolejowa Ławszowa (d. stacja)

Bahnhof Lorenzdorf, Wawer nad Gwizdem (do 1947 r.)

Przed wojną stacja IV, najniższej klasy eksploatacji z wieżą ciśnień i możliwością wodowania parowozów. Stacja zbudowana pośrodku lasu z rampami ładunkowymi (jedna z żurawiem bramowym) po obydwu stronach - dla załadunku drewna z Borów Dolnośląskich. Było tu 5 torów - od lat 70. zaczęto stopniowo likwidować infrastrukturę stacji, obecnie zostały 3 tory. Stacja zamknięta dla ruchu pasażerskiego w 1992 roku, a od 2004 r. została zdegradowana do funkcji ładowni. Ławszowa jest ostatnim punktem na linii ...
Przed wojną stacja IV, najniższej klasy eksploatacji z wieżą ciśnień i możliwością wodowania parowozów. Stacja zbudowana pośrodku lasu z rampami ładunkowymi (jedna z żurawiem bramowym) po obydwu stronach - dla załadunku drewna z Borów Dolnośląskich. Było tu 5 torów - od lat 70. zaczęto stopniowo likwidować infrastrukturę stacji, obecnie zostały 3 tory. Stacja zamknięta dla ruchu pasażerskiego w 1992 roku, a od 2004 r. została zdegradowana do funkcji ładowni. Ławszowa jest ostatnim punktem na linii 283 dokąd mogą dojeżdżać pociągi - dalej na północ linia jest nieprzejezdna. Sporadycznie wykorzystywana także dla potrzeb załadunku-rozładunku pojazdów wojskowych uczestniczących w manewrach na poligonach w okolicach Świętoszowa.

Ławszowa - budynek mieszkalny dla kolejarzy - przy stacji kolejowej.
    Ławszowa - dawna stacja kolejowa.