Nagrobek

Kościół św. Jadwigi

Żelazna była prawdopodobnie siedzibą rodową śląskiego rodu von Dresy. W 1653 r. właścicielem tej miejscowości byłą rodzina von Cronfeld.
W XVIII w. Żelazna dzieliła się na Dolna i Górną, posiadała aż 4 folwarki. W wieku XIX obie części wsi były w posiadaniu rodziny Sierstorpff, a następnie rodziny Schaffgotsch. Obeny kościół w Żelaznej św. Jadwigi zastał zbudowany w 1781 r. i zachowany jest on w stylu późnobarokowym.
Parafia istniała zapewne w średniowieczu. Obecny kościół pochodzący z 1781 r. ...
Parafia istniała zapewne w średniowieczu. Obecny kościół pochodzący z 1781 r. został on odnowiony w 1924 r. i 1962 r. Długo związany był z parafią Lipowa. Lokalię utworzono w 1918 r. wcześniejszym staraniem hr. Schaffgotscha z Kopic.

Prawdopodobnie Żelazna na przełomie XIX i XX wieku.
    Kościół św. Jadwigi.