Warsztat mechaniczny Adam-S Auto Serwis

PPK Dzierżoniów, MZK Bielawa, Junkers AG Werkstatt, Stadtliche Garage Saarlandstr. 31

Pierwotnie garaże i warsztaty naprawcze z budynkiem mieszkalnym, należące do miasta. Po 1933 r. powiązano je z firmą Junkers Flugzeug und Motorenwerke z Wrocławia (ul. Strzegomska) i obsługiwały założoną w Bielawie lotniczą szkołę szybowcowcową. Wiadomo, że zarówno warsztatami jak i obozem szkoleniowym szkoły, zarządzał , jako kierownik (Lager und Werkstattleiter Junkers Segelflug und Freizeitlager), niejaki Wilhelm Strietzel. Jednak nie jest on wymieniany jako mieszkaniec Bielawy w AB z 1943 r. ...
Pierwotnie garaże i warsztaty naprawcze z budynkiem mieszkalnym, należące do miasta. Po 1933 r. powiązano je z firmą Junkers Flugzeug und Motorenwerke z Wrocławia (ul. Strzegomska) i obsługiwały założoną w Bielawie lotniczą szkołę szybowcowcową. Wiadomo, że zarówno warsztatami jak i obozem szkoleniowym szkoły, zarządzał , jako kierownik (Lager und Werkstattleiter Junkers Segelflug und Freizeitlager), niejaki Wilhelm Strietzel. Jednak nie jest on wymieniany jako mieszkaniec Bielawy w AB z 1943 r. Być może dojeżdżał z Dzierżoniowa. Po II WŚ siedziba, pierwszego w powiecie, przedsiębiorstwa komunikacyjnego MZK, po 1950 r. połączone z MZK Dzierżoniów przekształcone w Powiatowe Przedsiębiorstwo Komunikacyjne. Obecnie warsztaty Adam-S Auto Serwis, jak i budynek mieszkalny są własnością prywatną. /SyG/

Jest to odręczne pismo dot. magazynów szybowców Junkers w Bielawie. ...
    Ul. Obr. Westerplatte 33. Warsztaty samochodowe.