Krasnal Kanonier Antek, Wrocław
Zdzisław K.: To pocisk nie do tej armaty :((

[Archiwum] Dodawanie znaczników na zdjęciach

Opis definiowania znaczników

JEST TO ARCHIWALNY ARTYKUŁ. OBECNIE SYSTEM DODAWANIA ZNACZNIKÓW NA ZDJĘCIACH DZIAŁA ZUPENIE INACZEJ

1. ZASTOSOWANIE ZNACZNIKÓW

Znacznik jest ikoną umieszczoną na fotografii w celu oznaczenia obiektu (budowli, ulicy, osiedla, miejscowości, zdjęcia itd.). Oznaczenie to stosuje się w przynajmniej dwóch przypadkach:
- gdy chce się wskazać położenie obiektu względem innych, dla lepszej orientacji w zawartości fotografii,
- gdy fotografia obejmuje swoim zasięgiem większy obszar, jak osiedle, dzielnica, grupa domów (np. zdjęcia lotnicze, czy panoramy), gdyż niewskazane jest przypisywanie fotografii do zbyt wielu obiektów (zgodnie z założeniem, że fotografia powinna być przypisana do obiektów zajmujących min. 40% jej powierzchni)

2. EDYCJA ZDJĘCIA

Aby dodać znacznik należy najpierw poddać zdjęcie edycji. Edytować zdjęcie może osoba, która zamieściła je na stronie lub posiadająca odpowiednie uprawnienie. Edycję wywołuje się kliknięciem w przycisk EDYCJA nad fotką (brak przycisku oznacza brak uprawnień do edycji). (Zdjęcie nr 1)

Zdjęcie nr 1

Po kliknięciu w ten przycisk otworzy się okno edycji, w którym jest pole definicji znaczników, a pod nim linki "Wyszukiwarka obiektów" i "WSPÓłRZĘDNE ZDJĘCIA". Znaczniki można definiować ręcznie, co jednak jest żmudne i lepiej skorzystać ze "WSPÓłRZĘDNYCH ZDJĘCIA". (Zdjęcie nr 2)

3. DEFINIOWANIE ZNACZNIKÓW PRZEZ "WSPÓłRZĘDNE ZDJĘCIA"

Po kliknięciu w link "WSPÓłRZĘDNE ZDJĘCIA" ukaże się okno, w którym znajduje się znacznikowana fotka oraz pod nią panel generatora tagu, czyli tekstu definiującego znacznik. (Zdjęcie nr 3)

Kroki tworzenia znacznika za pomocą generatora:

- Wybieranie współrzędnych znacznika

Współrzędne najwygodniej określić klikając na fotce miejsce, gdzie ma się znajdować znacznik. Po kliknięciu w polu współrzędnych pojawią się właściwe koordynaty. (Zdjęcie nr 4)

Należy pamiętać, że są to współrzędne lewego, górnego rogu znacznika, nie jego środka.

- Określanie obiektu wskazywanego znacznikiem

W tym celu najwygodniej otworzyć wyszukiwarkę obiektów klikając przycisk "Wyszukiwarka obiektów". Rozwinie się obszar wyszukiwarki, w którym należy w polu "Wyszukaj" wpisać nazwę, lub jej fragment, obiektu, ulicy, lub miejscowości, wybrać odpowiednią opcję (Obiekt, Ulica, Miejscowość) i nacisnąć przycisk "Szukaj". (Zdjęcie nr 5)

Zdjęcie nr 5

Po naciśnięciu przycisku "Szukaj" pojawi się lista znalezionych obiektów, ulic lub miejscowości. Wystarczy kliknąć we właściwy obiekt, aby w polu obiektu pojawił się jego symbol. (Zdjęcie nr 6)

Zdjęcie nr 6

Jeżeli znacznik ma się odwoływać do fotografii, należy pole obiektu wypełnić ręcznie, wpisując literę "f" oraz numer zdjęcia (bez spacji), np. "f7651" (zdjęcia o numerze niższym wymagają uzupełnienia numeru o wiodące zera, tak aby numer miał 6 znaków, np. 007650). Numer fotki można odczytać z linii adresu, jeśli fotka jest wyświetlona, np. http://wroclaw.hydral.com.pl/003000,foto.html wskazuje na zdjęcie nr 003000.

- Określanie opisu znacznika

Obok znacznika na fotce może pojawiać się nazwa obiektu, ulicy lub miejscowości. Aby tak było wystarczy zaznaczyć pole wyboru "tekst". (Zdjęcie nr 7)

Zdjęcie nr 7

Jeśli opis obiektu ma być inny niż jego nazwa (np. zamiast "Mosty Pomorskie" ma być "Most Pomorski Północny") należy zmodyfikowany tekst wpisać w pole między polami wyboru "tekst", a "tekst ukryty". (Zdjęcie nr 8)

Zdjęcie nr 8

Występujące w opisie spacje w tym polu należy zastąpić znakami podkreślenia ("Most_Pomorski_Północny").

Opis zdefiniowany w ten sposób będzie stale wyświetlony na fotce. Aby pojawiał się tylko po najechaniu kursorem myszki na znacznik, zaznaczyć trzeba pole wyboru "tekst ukryty". (Zdjęcie nr 9)

- Wybieranie ikony znacznika

Poniżej pola współrzędnych są przykłady ikonek jakie otrzyma znacznik. Kliknięcie w jedną z nich spowoduje, że generator zapamięta ją. (Zdjęcie nr 10)

Zdjęcie nr 10

Pominięcie tego kroku spowoduje, że ikonka się nie pojawi, a jeżeli tekst nie będzie zdefiniowany jako stały, znacznik nie wyświetli się wcale.

Usunięcie z parametru i'1a' lub i'2a', po wygenerowaniu tekstu znacznika, litery 'a' (tak, że powstanie i'1' lub i'2') spowoduje wyświetlenie ikony znacznika w wersji powiększonej.

Generowanie tagu i wklejanie go do okna edycji zdjęcia

Po kliknięciu przycisku "Generuj TAG" w oknie tagu pojawi się utworzony tekst znacznika. (Zdjęcie nr 11)

Zdjęcie nr 11

Aby znacznik mógł się pojawić na zdjęciu należy go wkleić w pole definicji znaczników w oknie edycji zdjęcia.
Można to zrobić klikając przycisk DODAJ z boku pola "Generuj TAG" (Zdjęcie nr 12).

Zdjęcie nr 12

Można też skopiować tekst znacznika (Zdjęcie nr 11) zaznaczając go i naciskając kombinację klawiszy Ctrl-C. Następnie po przejściu do okna edycji należy ustawić kursor myszy w polu definicji (najlepiej na końcu łańcucha definicji) i wkleić skopiowaną definicję znacznika (nacisnąć kombinację klawiszy Ctrl-V).

Poszczególne definicje znaczników muszą być oddzielone znakami "^", najlepiej więc przed wklejeniem nowej definicji na końcu łańcucha definicji wpisać go. Jeżeli zabraknie tego łącznika wszystkie następne znaczniki nie będą wyświetlone

Prawidłowo wprowadzony tekst znacznika powinien wyglądać tak: (Zdjęcie nr 13)

4. CZYNNOŚCI KOŃCOWE

Po zdefiniowaniu wszystkich znaczników należy nacisnąć przycisk "Submit", aby te zmiany zatwierdzić, w przeciwnym razie żadne znaczniki nie będą dodane. Jeśli wszystko poszło dobrze pojawi się okno potwierdzające dodanie znacznika. (Zdjęcie nr 14)

Aktualizacja + foto: vorwerk (16. 10. 2006)

/ 10 /
Danuta B. | 2005-01-13 19:19:06
Łatwiej chyba po latach zdać ponownie maturę.
jacekq | 2005-01-13 19:49:28
Tak niezrozumiale opisałem?
soki | 2007-03-19 13:17:10
zmien przeglądarkę na lepsza :D LINK (
arkadoo | 2008-08-14 08:11:34
Po Operą znaczniki wyświetlane są w miejscu naniesienia. Gdy nanoszę znaczniki w Firefoxie są one przesunięte o jakieś 2cm na SE. Nie iwem jak znaczniki wyglądają w IExplorerze. Jednym z problemów przy kopiowaniu tagów z okna "Współrzędne zdjęcia" jest kłopot, że skrypt automatycznie przyporządkowuje znaczek " ^ " w pewnych sytuacjach w złe miejsce, a musi on być na końcu każdego znacznika. Jaki jest standard dodawania znaczników, tzn. w jakiej przeglądarce powinienem to robić? Po Operą znaczniki wyświetlane są w miejscu naniesienia. Gdy nanoszę znaczniki w Firefoxie są one przesunięte o jakieś 2cm na SE. Nie iwem jak znaczniki wyglądają w IExplorerze. Jednym z problemów przy kopiowaniu tagów z okna "Współrzędne zdjęcia" jest kłopot, że skrypt automatycznie przyporządkowuje znaczek " ^ " w pewnych sytuacjach w złe miejsce, a musi on być na końcu każdego znacznika. Jaki jest standard dodawania znaczników, tzn. w jakiej przeglądarce powinienem to robić?
U.N. | 2008-08-14 10:11:26
W IE wyświetlają się przesunięte, tak że na dodane przez Ciebie znaczniki są mniej więcej 2 cm na prawo od linii kolejowej :-(
jacekq | 2005-01-13 21:45:33
Dodałem kilka drobiazgów :D
vorwerk | 2006-10-16 23:29:00
wprowadziłem drobne zmiany i dodałem kilka fotek :)
Tyworek | 2007-03-22 15:40:35
brak na poczatku tekstu najwazniejszego. Czemu te znaczniki służa i co można dzieki uzyskac ?
jacekq | 2007-03-22 18:18:13
Słusznie w sumie, coś tam napisałem - nie wiem czy dość jasno.
Siloy | 2007-03-23 07:48:02
Przykład wykorzystania znaczników można zobaczyć tutaj .
morgot | 2007-01-18 13:24:21
Hmm a ja mam taki problem, często znaczniki wyświetlają mi się poza obrazkiem lub w zupełnie innym miejscu niż powinny. Z czym to może być związane?
vorwerk | 2007-01-18 13:33:59
Pod Firefoxem znaczniki wyświetlają się przesunięte ok. 1 cm w lewy, górny róg
jacekq | 2007-01-18 15:06:38
Tylko 1? U mnie jakieś 4 cm w lewo i 1 cm w górę.
U.N. | 2007-07-22 17:06:02
Problem z przesunięciem znaczników nadal istnieje. Spójrzcie na: Dodane w Firefoxie - tam wyglądają prawidłowo, w IE przesunięte o około 3 cm w prawo, nie wskazują już na właściwe obiekty :-( Jak rozwiązać taki problem? Oprócz wskazówki, że znaczniki dla tego zdjęcia pokazują się poprawnie tylko w Firefoxie?
Yahoo | 2007-07-22 23:34:40
Czy takie przesunięcia występują wówczas gdy znaczniki dodane są w IE a odtwarzane w Firefoxie ?
U.N. | 2007-07-22 23:49:13
Tej wersji jeszcze nie próbowałam. Sprawdzę jutro.
GregsSwidnica | 2008-07-26 00:49:19
Tragedia siedzę nad tym już dobre 30 minut i dalej nic z tego nie rozumiem nawet ulicy nie można dodać !!!! Na innych portalach wystarczy kliknąć na mapce w miejsce i od razu sie dodaje współrzędna miejsca potem tylko dodać formę ikony i gotowe Po co taka gigantyczna komplikacja ?
Neo[EZN] | 2008-07-26 11:26:24
Ale co Ty chcesz dokładnie dodać?
B.Olczyk | 2008-07-20 01:57:20
Poczekalnia... z barem :)) Gdzie to do naszych poczekalni z lat 50-tych :(
genie | 2008-07-20 15:46:27
Pamietam kiedy mozna bylo dostac w poczekalniach szklanke cienkiej herbatki slodzonej sacharyna
B.Olczyk | 2008-07-21 02:18:56
I czarną kawę z cykorią. Nieco później także, oranżadę z butelki z pieskiem (zimną gdy było zimno w poczekalni) i niezapomniane bułki z plasterkami jajka na twardo, salcesonem itp. No i ten zapach, poczekalni :(
genie | 2008-07-21 13:28:59
O tak, jak moglam zapomniec ta kawe;byla to lura z palonego zboza z cykoria, przezwana "nalewka na chrabaszczch"- prawdziwej nie bylo na lekarstwo....
B.Olczyk | 2008-07-21 15:38:35
Fajansowe kubki, aluminiowe sztućce, drewniane ławy i gołe krzesła. No i ceraty na stołach. Słowem, luksusy :)((