Pomnik Germanii (dawny)

Kriegerdenkmal, Germaniadenkmal

Pomnik Germanii, zwany również pomnikiem wojowników został zaprojektowany i wykonany przez urodzonego w Głogowie rzeźbiarza – Emila Steinera. Odsłonięto go w 10-tą rocznicę bitwy pod Sedanem, tj. w 1881 roku, na placu Wilhelma. Wykonanie skromnym nakładem finansowym, ze słabych jakościowo materiałów, było przyczyną niszczenia pomnika co w efekcie doprowadziło do jego rozebrania. Na jego miejscu wzniesiono nowy, poświęcony cesarzowi Wilhelmowi I, który odsłonięto w dniu 19 października 1900 roku w ...
Pomnik Germanii, zwany również pomnikiem wojowników został zaprojektowany i wykonany przez urodzonego w Głogowie rzeźbiarza – Emila Steinera. Odsłonięto go w 10-tą rocznicę bitwy pod Sedanem, tj. w 1881 roku, na placu Wilhelma. Wykonanie skromnym nakładem finansowym, ze słabych jakościowo materiałów, było przyczyną niszczenia pomnika co w efekcie doprowadziło do jego rozebrania. Na jego miejscu wzniesiono nowy, poświęcony cesarzowi Wilhelmowi I, który odsłonięto w dniu 19 października 1900 roku w obecności księcia Fryderyka Henryka Pruskiego. Centralnym punktem pomnika była postać cesarza siedzącego dumnie na koniu, wsparta na prostokątnym cokole - . Za:

Pomnik Germanii w Głogowie.
    Gruss z Głogowa.