Przystanek kolejowy Legnica Piekary

1985 r.

Przystanek powstał w związku z budową osiedla Piekary na przełomie lat 70/80. Niewielki budynek kasy i poczekalni został przerobiony na bar i sklep motoryzacyjny. Na peronie stoi ceglana wiata. W obrębie peronów znajduje się świetlna tarcza ostrzegawcza przed semaforem wjazdowym do posterunku odgałęźnego Legnica Wschód. Kiedyś była też tarcza ostrzegawcza przed semaforem wjazdowym do stacji Nowa Wieś Legnica. Z przystanku można wyjść w kierunku osiedla Piekary albo z poziomu torów ul. Koskowicką, ...
Przystanek powstał w związku z budową osiedla Piekary na przełomie lat 70/80. Niewielki budynek kasy i poczekalni został przerobiony na bar i sklep motoryzacyjny. Na peronie stoi ceglana wiata. W obrębie peronów znajduje się świetlna tarcza ostrzegawcza przed semaforem wjazdowym do posterunku odgałęźnego Legnica Wschód. Kiedyś była też tarcza ostrzegawcza przed semaforem wjazdowym do stacji Nowa Wieś Legnica. Z przystanku można wyjść w kierunku osiedla Piekary albo z poziomu torów ul. Koskowicką, albo schodami na wiadukt-estakadę na Alei Piłsudskiego. Schody te przed 2013 r. były zamknięte z powodu stanu technicznego, a od północnej strony wiaduktu nawet zostały rozebrane. (moose)

Przystanek osobowy Legnica Piekary w Legnicy.
    Przystanek kolejowy Legnica Piekary - widok w kierunku stacji ...