Przystanek kolejowy / Bocznica Chociszowice (dawne)

Neu Schönfeld, Chościszowice (do 1947 r.)

Do rozbiórki

Dawny przystanek z ładownią (a może i nawet stacja) Kolejki Bolesławieckiej, zamknięty w 1961 r., a może i nawet wcześniej. W międzyczasie na przystanku Chociszowice (znajdującym się ChoŚciszowicach!) zbudowano bocznicę do Zakładów Chemicznych Wizów (produkcja głównie kwasu siarkowego, powstały ok. 1951 roku). Być może już wtedy Chociszowice nie pełniły funkcji przystanku w ruchu osobowym. Kilkaset metrów przed przystankiem odchodziła jeszcze jedna bocznica do filii Wrocławskich Zakładów Eksploatacji ...
Dawny przystanek z ładownią (a może i nawet stacja) Kolejki Bolesławieckiej, zamknięty w 1961 r., a może i nawet wcześniej. W międzyczasie na przystanku Chociszowice (znajdującym się ChoŚciszowicach!) zbudowano bocznicę do Zakładów Chemicznych Wizów (produkcja głównie kwasu siarkowego, powstały ok. 1951 roku). Być może już wtedy Chociszowice nie pełniły funkcji przystanku w ruchu osobowym. Kilkaset metrów przed przystankiem odchodziła jeszcze jedna bocznica do filii Wrocławskich Zakładów Eksploatacji Kruszywa (Łąka n. Bobrem). Ta bocznica jest rozebrana co najmniej od 2008 r.. Tor do Modły kończy się już ok. 50 metrów za rozjazdem na Wizów, w obrębie dawnej stacji.