Budynek nr 2

Stadt Mühle

Dom nr 2 przy ul. Tadeusza Kościuszki to dawny młyn miejski (Stadt Mühle). Najstarszy zachowany plan z tym młynem został wydany w roku 1738. Młyn napędzały wody młynówki (artykuł: ) płynącej śladem obecnej ul. Młynarskiej. Być może jednym z dawnych młynarzy w tym młynie był Rocht. Z zachowanej korespondencji wynika, że w roku 1860 zobowiązano go do solidnego umocnienia i utrzymania w należytym stanie brzegu młynówki na odcinku należącym ...
Dom nr 2 przy ul. Tadeusza Kościuszki to dawny młyn miejski (Stadt Mühle). Najstarszy zachowany plan z tym młynem został wydany w roku 1738. Młyn napędzały wody młynówki (artykuł: ) płynącej śladem obecnej ul. Młynarskiej. Być może jednym z dawnych młynarzy w tym młynie był Rocht. Z zachowanej korespondencji wynika, że w roku 1860 zobowiązano go do solidnego umocnienia i utrzymania w należytym stanie brzegu młynówki na odcinku należącym do miasta, przy czym magistrat zobowiązał się pokryć jedną trzecią kosztów. Około roku 1870 koryto młynówki zostało osuszone i prawdopodobnie wówczas młyn przestał pełnić swoją funkcję. Obecnie jest to budynek mieszkalny.

Początek ul. Młynarskiej , po prawej stronie kamienica nr 2.
    Budynek przy ul. Kościuszki 2 w Wałbrzychu, stojący u zbiegu ulic ...
    Budynek przy ul. Kościuszki nr 2 w Wałbrzychu
    Pożar sadzy w kominie w budynku przy ul. Kościuszki 2. W działaniach ...
    Prawdopodobnie pozostałość po podświetlanej reklamie, ostała się ...
    komentarze: 2
    Dawny młyn widziany od wschodu, porównanie do stanu https://dolny-slask.org.pl/759429,foto.html?idEntity=536278
    Front kamienicy nr 2.
    Wyremontowany dom nr 2 przy ul. Tadeusza Kościuszki w Wałbrzychu. ...