Budynek administracyjno-mieszkalny

Zbiornik przeciwpożarowy

Ostroszowicka Fabryka Mebli

Vereinigten Berliner Metal und Holzmoebel Fabriken AG, Weberei Erxleben, Weberei Postpischil

Ostroszowicka Fabryka Mebli, przekształcona po wojnie z fabryki Berlińskiego Zjednoczenia Fabryk Mebli Metalowych i Drewnianych SA (Vereinigten Berliner Metal und Holzmoebel Fabriken AG), wcześniej, do 1923 r. była tu tkalnia austriackiej firmy "Erxleben", a jeszcze wcześniej tkalnia bielawskiego fabrykanta Postpischila. / SyG°/ .
W czasie II WŚ produkowano w niej elementy (prawdopodobnie) konstrukcyjne kadłubów i skrzydeł do samolotów. Żeby można produkować w nocy w oknach hal produkcyjnych zainstalowano ...
W czasie II WŚ produkowano w niej elementy (prawdopodobnie) konstrukcyjne kadłubów i skrzydeł do samolotów. Żeby można produkować w nocy w oknach hal produkcyjnych zainstalowano rolety które działały jeszcze niedawno. W latach siedemdziesiątych fabryka połączyła sie z wrocławską i strzelińską przyjmując nazwę "Strzelińskie Fabryki Mebli zakład nr 2 w Ostroszowicach". W okresie największej produkcji mebli wybudowano dodatkową halę NRD-owską. Na terenie zakładu do połowy lat osiemdziesiątych funkcjonowała dwutorowa bocznica kolejowa, napędzana elektrycznymi kołowrotami. Jeden tor dochodził do hali produkcyjnej, chociaż wymiary hali i kształt ścian zewnętrznych umożliwiały wjeżdżanie wagonu do środka. Drugi tor kończył się przed magazynem wyrobów gotowych. W początku lat osiemdziesiątych, wagon uwolnił się z hamulca i swoją masą sforsował kozioł oporowy i zburzył stołówkę zakładową. Obecnie w tym miejscu stoi nowo postawiony salon sprzedaży. A jedyną pamiątką po tym wypadku pozostał wzmocniony kozioł oporowy. Tak samo zniknała cała infrastruktura kolejowa. Jedynie przy magazynie wyrobów gotowych zachowała się krawędz rampy załadunkowej. Ostatni wagon z zakładu wyjechał okolo 1988 r. czyli ponad 10 lat po zamknięciu ruchu pasażerskiego na tej lini kolejowej. W miejscu gdzie bocznica wjeżdzała do zakładu postawiono maszt telefonii komórkowej. Pod koniec XX wieku zainstalowano nowoczesny piec do wytwarzania pary technologicznej i ogrzewania zakładu, który niedawno zastąpiono nowszej generacji opalanym materiałem, który powstaje podczas produkcji. Na początku XXI wieku zakład zakupił kilka nowoczesnych maszyn do produkcji. Fabryka, oprócz mebli kuchennych w których się specjalizuje, produkuje również specjalistyczne meble do banków i sklepów dla zagranicznych kontrahentów. Obecnie (2012 r.) w zakładzie pracuje około 60 pracowników. /Krzysztof Bach°/

Carl Postpischil – rachunek firmowy tkalni mechanicznej i zakładu, ...
    komentarze: 0
    Ostroszowice, ul. Jodłownicka 4. Fragment pocztówki http://dolny-slask.org.pl/5723841,foto.html?idEntity=3559649
    Ostroszowice. Pałac Jodłownik, kościół, poczta i tkalnia.
    Ostroszowice. Wydawca: Paul Vogel Langenbielau Hindenburg str, ...