Kawiarnia Kortowa

Korty MKS 1985 Szczawno-Zdrój

Lawn-tennis Plätze

Szczawieńskie korty tenisowe powstały na początku XX wieku w nawiązaniu do brytyjskich korzeni ówczesnej pani na Zamku Książ, Marii Teresy Oliwii Hochberg von Pless, de domo Cornwallis-West. Rodzina Hochbergów Pszczyńskich była właścicielami szczawieńskiego uzdrowiska, stąd dla uprzyjemnienia pobytu gościom księżnej (i oczywiście co bardziej majętnym kuracjuszom) przygotowano 5 kortów trawiastych, pełnowymiarowych oraz nieopodal 3 korty treningowe wraz z boiskiem do krykieta (w ich miejscu stoi dziś ...
Szczawieńskie korty tenisowe powstały na początku XX wieku w nawiązaniu do brytyjskich korzeni ówczesnej pani na Zamku Książ, Marii Teresy Oliwii Hochberg von Pless, de domo Cornwallis-West. Rodzina Hochbergów Pszczyńskich była właścicielami szczawieńskiego uzdrowiska, stąd dla uprzyjemnienia pobytu gościom księżnej (i oczywiście co bardziej majętnym kuracjuszom) przygotowano 5 kortów trawiastych, pełnowymiarowych oraz nieopodal 3 korty treningowe wraz z boiskiem do krykieta (w ich miejscu stoi dziś Dom Zdrojowy). 12-15.04.1904 – zorganizowano w Szczawnie I Powszechny Turniej Tenisa Ziemnego (I. Allgemeine Lawn – Tenis – Turnier).
Dziś zarządcą szczawieńskich kortów jest klub MKS 1985 Szczawno Zdrój. Obiekt w Szczawnie Zdroju dysponuje czterema kortami otwartymi i jednym kortem w hali. Wszystkie korty mają nawierzchnię ziemną. Korty posiadają zaplecze socjalne (szatnie, sanitariaty), a także Kawiarnię Kortową.

Czyżby kort tenisowy w Szczawnie-Zdroju? Pocztówka wysłana z Bad ...
    Trawiaste korty tenisowe w Szczawnie Zdroju na przełomie pierwszego ...