Stacja kolejowa Popielów

Bahnhof Poppelau

Niewielka stacja kolejowa, obecnie głównie przelotowa, kiedyś obsługująca także bocznicę magazynów zbożowych. Stacja oddalona od centrum miejscowości o prawie 2 km i w zasadzie powinna nazywać się Nowe Siołkowice, które sąsiadują z terenem stacji. Na stacji 3 tory główne zelektryfikowane - 2 zasadnicze i 1 dodatkowy, ponadto tor postojowy zabezpieczony wykolejnicą oraz żeberko do placu ładunkowego z rozjazdem na d. bocznicę magazynów zbożowych. Przed dworcem dwa tory z ziemnymi peronami. Dworzec ...
Niewielka stacja kolejowa, obecnie głównie przelotowa, kiedyś obsługująca także bocznicę magazynów zbożowych. Stacja oddalona od centrum miejscowości o prawie 2 km i w zasadzie powinna nazywać się Nowe Siołkowice, które sąsiadują z terenem stacji. Na stacji 3 tory główne zelektryfikowane - 2 zasadnicze i 1 dodatkowy, ponadto tor postojowy zabezpieczony wykolejnicą oraz żeberko do placu ładunkowego z rozjazdem na d. bocznicę magazynów zbożowych. Przed dworcem dwa tory z ziemnymi peronami. Dworzec nieczynny, zaniedbany. W dworcu pomieszczenia dyżurnego ruchu i nastawnia PL, druga nastawnia wykonawcza PL1 na wyjeździe w kierunku Opola nieczynna i opuszczona. Stację ograniczają z obu stron wiadukty zapewniające bezkolizyjne skrzyżowanie z torami. (moose)

Popielów - stacja kolejowa,kościół, sklep,leśniczówka, szkoła.
    Wieża kościoła, sklep, szkoła i dworzec kolejowy w Popielowie.