Nagrobek Carla Philippa Gottfrieda von Clausewitz

Grabmal Carl Philipp Gottfrieds von Clausewitz

Nie istnieje

Generał Carl von Clausewitz zm. 16.11.1831 r. we Wrocławiu gdzie został pochowany. Gdy w 1926 r. rozpoczęto budowę Poczty Paczkowej prochy generała przeniesiono na cmentarz wojskowy przy Alei Wiśniowej, natomiast pomnik na Promenadę po drugiej stronie alei Słowackiego.W 1971 r. na prośbę władz NRD prochy generała i jego małżonki Marie Sophie przeniesiono do jego rodzinnej miejscowości Burg koło Magdeburga, gdzie zostały pochowane na cmentarzu Ostfriedhof. Słynnemu generałowi swoją nazwę zawdzięczają ...

Słynnemu generałowi swoją nazwę zawdzięczają m.in. dzisiejsza ulica Hauke-Bosaka - Clausewitzstrasse oraz restauracja Restaurant zum Clausewitz w narożnej kamieniccy w zbiegu ulic Krasińskiego i Traugutta, stojącej naprzeciw południowej części cmentarza.

Źródło: i

Fragment nagrobka Clausewitza na starym cmentarzu wojskowym na ...