Przystanek kolejowy Szybowice Wałbrzyskie (dawny)

Nieistniejący przystanek w km 82,783 linii z Wrocławia (podg Grabiszyn) do Jeleniej Góry (i km 43,026 od Jeleniej Góry). Przed wojną istniał w tym miejscu posterunek dróżnika, gdyż dawna Śląska Kolej Górska jest w tym miejscu bardzo kręta i trasowana w odludnym terenie. W sąsiedztwie przystanku znajdował się szyb "Jadwiga" (Hedwigschacht), jak również ścieżki od przystanku prowadziły w dół zboczem w kierunku południowych bram kopalni Victoria. Służył głównie górnikom oraz mieszkańcom nielicznych ...
Nieistniejący przystanek w km 82,783 linii z Wrocławia (podg Grabiszyn) do Jeleniej Góry (i km 43,026 od Jeleniej Góry). Przed wojną istniał w tym miejscu posterunek dróżnika, gdyż dawna Śląska Kolej Górska jest w tym miejscu bardzo kręta i trasowana w odludnym terenie. W sąsiedztwie przystanku znajdował się szyb "Jadwiga" (Hedwigschacht), jak również ścieżki od przystanku prowadziły w dół zboczem w kierunku południowych bram kopalni Victoria. Służył głównie górnikom oraz mieszkańcom nielicznych domostw na ul. Pięknej. Przystanek występuje w rozkładach już od co najmniej 1953 roku. W latach 80-tych zatrzymywały się na nim już tylko lokalne pociągi z Wałbrzycha do Mieroszowa i Lubawki. Ostatni raz w rozkładzie jazdy Szybowice pojawiły się w 1991 roku. W miejscu dawnego przystanku znajduje się obecnie wyłącznie betonowa krawędź dawnego peronu (już nawet nie - w 2008 roku rozbite krawędzie), nie ma żadnej zabudowy i ciężko zorientować się, że przez wiele lat istniał tu przystanek. (moose)

Fragment flotzkarty z zasobów naszej strony z zaznaczeniem lokalizacji ...
    Dolnośląski gigant, jedna z sześciu lokomotyw serii E95 prowadząca ...