Cmentarzysko kurhanowe z VIII-IX w.

Będkowice - Cmentarzysko kurhanowe z VIII-IX w. Około 50 stożkowatych nasypów widocznych w lesie to kurhany – mogiły wczesnopolskiego plemienia Ślężan usypane w VIII-IX w. Badania archeologiczne wykazały, że w tym czasie zmarłych palono na stosie z drewna. Szczątki zmarłych i przepalone kawałki drewna składano w obrębie nasypu. W niektórych kurhanach znaleziono czworokątne komory kamienne obudowane belkami drewnianymi. Wzmacniały one konstrukcję grobowca, chroniły przed zniszczeniem. Na kilku kopcach ...
Będkowice - Cmentarzysko kurhanowe z VIII-IX w. Około 50 stożkowatych nasypów widocznych w lesie to kurhany – mogiły wczesnopolskiego plemienia Ślężan usypane w VIII-IX w. Badania archeologiczne wykazały, że w tym czasie zmarłych palono na stosie z drewna. Szczątki zmarłych i przepalone kawałki drewna składano w obrębie nasypu. W niektórych kurhanach znaleziono czworokątne komory kamienne obudowane belkami drewnianymi. Wzmacniały one konstrukcję grobowca, chroniły przed zniszczeniem. Na kilku kopcach znaleziono kamienne płyty – stelle, być może wskazujące na pozycję społeczną pochowanych w nich osób. Wewnątrz kurhanów, niekiedy w ich zewnętrznych partiacharcheolodzy odkryli liczne fragmenty naczyń z gliny datowane na VIII-IX w. Zapewne w nich składano żywność w czasie obrzędów ku czci zmarłych. Ci, którzy to uczynili zamieszkiwali pobliską osadę i gród . Pozostałości tych osiedli zostały także zbadane. Ślady fortyfikacji grodu w postaci wału są do dzisiaj dobrze zachowane.

wg tablicy opisującej obiekt znajdującej się na miejscu, Tomasz Lewicki

Będkowice - Cmentarzysko kurhanowe, granitowa tablica w ziemi ...